
اصطلاحات قانون سامانه مودیان مالیاتی
شاید بسیاری از فعالان در زمینه امور مالیاتی با اصطلاحات قوانین سامانه مودیان مالیاتی آشنایی کافی داشته باشند.
اما با توجه به لازم الاجرا شدن قوانین سامانه مودیان مالیاتی و اینکه تقریبا تمامی فعالان اقتصادی باید درگیر موضوع شوند، لازم است که علاوه بر آشنایی با اهداف قانون سامانه مودیان مالیاتی، شناخت مختصری نیز با کلمات و اصطلاحات قانون سامانه مودیان مالیاتی داشته باشند.
برای آشنایی بیشتر با این اصطلاحات تا انتهای مقاله با ما همراه باشید، این اصطلاحات در ادامه شرح داده شده اند.
پایانه فروشگاهی
منظور از پایانههای فروشگاهی هر وسیلهای از جمله کامپیوتر (رایانه)، دستگاه کارتخوان بانکی و یا درگاه پرداخت الکترونیکی است که امکان اتصال به شبکه الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته باشد و در نهایت از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد.
سامانه مودیان
سامانه ای است تحت مدیریت سازمان که در آن به هر مودی، کارپوشه ویژهای اختصاص یافته و تبادل اطلاعات میان مودیان و سازمان منحصرا از طریق آن کارپوشه انجام می شود. این سامانه دارای سه ویژگی زیر است:
- در این سامانه هر مودی دارای کارپوشه اختصاصی است و تبادل اطلاعات میان سازمان و مودیان از طریق همین کارپوشه رخ میدهد.
- روش اتصال مودی به این سامانه توسط هر وسیلهای که دارای حافظه مالیاتی باشد مثل کامپیوتر و پایانه فروشگاهی امکان پذیر است.
- این سامانه مرجع نهایی ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی است.
حافظه مالیاتی
نوعی حافظه الکترونیکی است که برای ثبت و نگهداری اطلاعات مندرج در صورتحساب های الکترونیکی و انتقال آن به سامانه مودیان مورد استفاده قرار می گیرد. حافظه مالیاتی می تواند به شکل سخت افزاری یا نرم افزاری باشد. حافظه مالیاتی تحت نظارت سازمان، توسط مودی برای ثبت صورتحساب الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد. هر حافظه مالیاتی باید دارای شماره شناسه یکتا باشد. شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط سازمان اختصاص داده می شود. حافظه مالیاتی نرم افزار یا سخت افزاری الکترونیکی است که دارای ۴ ویژگی به شرح زیر باشد:
- توانایی ثبت و نگهداری اطلاعات صورتحساب را داشته باشد.
- انتقال اطلاعات به سامانه مودیان را انجام دهد.
- تحت نظارت سازمان مالیاتی باشد.
- دارای شماره شناسه یکتای اختصاصی باشد.
صورتحساب الکترونیکی
صورتحساب الکترونیکی صورتحسابی است که دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی بوده و اطلاعات مندرج در صورتحساب در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره میشود. مشخصات و اقلام اطلاعاتی صورتحساب متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام میگردد. در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده می شود، رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید صادره در حکم صورتحساب الکترونیکی است.
انواع صورتحساب الکترونیکی
- صورتحساب نوع اول یا صورتحساب با اطلاعات کامل فروشنده، نوع کالا و خریدار
- صورتحساب الکترونیکی نوع دوم یا صورتحساب با اطلاعات کامل فروشنده و اطلاعات کامل کالا و بدون اطلاعات خریدار
- صورتحساب الکترونیکی نوع سوم یا همان رسید پرداخت وجه صادر شده از دستگاه کارتخوان بانکی و یا درگاههای الکترونیک پرداخت
اشخاص مشمول (مودیان)
کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصل های چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب ۳/ ۱۲/ ۱۳۶۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول این قانون هستند. در این قانون هرگاه از واژه مودی استفاده می شود، مراد، اشخاص مشمول است; مگر خلاف آن تصریح شده باشد.
شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات
شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی شرکتها یا اشخاص حقوقی هستند که مطابق ضوابط و دستورالعملهای ابلاغی خدمات زیر را برای مودیان انجام میدهند و دارای پروانه بوده و با سازمان همکاری میکنند.
- ارائه مشاوره و آموزشهای لازم به مودیان ازجمله آموزش سامانه مالیاتی
- نصب تجهیزات مورد نیاز برای ارائه خدمات مالیاتی
- ارائه خدمات پشتیبانی لازم از تجهیزات نصب شده
کارگروه راهبری سامانه مودیان
به منظور سیاستگذاری در چهارچوب این قانون و با رعایت اسناد بالادستی و ایجاد هماهنگی بین نهادهای ذی ربط و نیز تدوین استانداردهای تبادل اطلاعات، در چهارچوب ملی تعامل پذیری اطلاعات، کارگروهی با حضور نمایندگان تام الاختیار سازمان و وزارتخانه های «ارتباطات و فناوری اطلاعات»، «صنعت، معدن و تجارت» و «اطلاعات» و بانک مرکزی تشکیل می شود. نمایندگان عضو کارگروه راهبری سامانه مودیان باید از میان کارکنان دستگاههای اجرائی مذکور انتخاب شوند. کارگروه راهبری سامانه مودیان به ریاست رئیس سازمان تشکیل می شود. مصوبات این کارگروه پس از تأیید وزیران امور اقتصادی و دارایی و ارتباطات و فناوری اطلاعات لازم الاجراء می باشد.
ثبت ديدگاه