روز مادر
مادر! در ستایش دنیای پرمهرت، ترانه ای از اخلاص خواهم سرود و گلدسته ای از مهر بر گردنت خواهم آویخت.
شکوه عشق را در زمزمه های مادرانه ات می یابم و انگیزه خلقت را از قلب پرمهرت می خوانم.
مادر، بوسه بر دستان خسته تو جانم را زنده می کند و دیدار تو عشق را در دلم به ارمغان می آورد.
روز مادر و مقام مادر در تمامی نقاط جهان گرامی داشته می شود. در هر فرهنگ و زبان و قوم و نژادی که نگاهی بیندازید خواهید دید که جایگاه والایی را برای مقام مادر قائل شده اند. هر فرهنگی براساس آداب و رسوم خاص خودش روز مادر را گرامی می دارد و آن را جشن می گیرد.
احترام به جایگاه مادران، در همه فرهنگ ها و مذاهب جهان وجود دارد. جوامع و ملتهای مختلف زمانهای متفاوتی را برای گرامیداشت مقام مادران، اختصاص دادهاند و این روز را به شیوههای گوناگون جشن میگیرند. با همه اینها، دومین یکشنبه ماه می، فراگیرترین تاریخ برای جشن مقام مادر، به حساب میآید و در تقویم بسیاری از کشورها، تعطیل رسمی است.
پیش زمینه روز مادر در جهان
حتما ماجرای جنگ داخلی ایالات متحده بر سر لغو برده داری به گوشتان رسیده است. در همان زمان گروهی از زنان آمریکایی، انجمن هایی را شکل دادند تا مجروحان هر دو طرف درگیری را مداوا کنند. پس از پایان جنگ نیز فعالیت این انجمن ها ادامه پیدا کرد. اعضای برخی از خانوادههای آمریکایی، به دو جبهه مخالف یکدیگر گرایش داشتند، به همین خاطر این انجمنها به دنبال ترویج صلح و آشتی درون خانوادهها بودند و تلاش میکردند که جنگ و درگیری، دیگر صورت نگیرد. یکی از افراد تاثیرگذار این انجمن ها، آن جارویس نام داشت. او برای گسترش صلح طلبی در ایالات متحده و جلوگیری از جنگ در جهان تلاش بسیاری به خرج داد، آن جارویس در تاریخ۹می۱۹۰۵ درگذشت.
اولین روز مادر در تاریخ معاصر
اولین روز مادر در تاریخ معاصر به ابتکار آنا جارویس (دختر آن) واقع در کلیسای سنت آندرو ویرجینا در تاریخ۱۰می سال۱۹۰۸ برگزار شد. آن جارویس روزهای یکشنبه در این کلیسا تدریس میکرد و از طرفی تاریخ درگذشت او دومین یکشنبه ماه می قرار گرفته بود، به همین خاطر آنا جارویس و حامیانش دومین یکشنبه ماه می را به یاد آن جارویس به عنوان روزمادر انتخاب میکنند.
در تاریخ ۸ می ۱۹۱۴، دومین یکشنبه ماه می توسط کنگره آمریکا و با امضای رئیس جمهور وقت به عنوان روز مادر نامگذاری شد. به تدریج و با توجه به افزایش اثرگذاری آمریکا در مناسبات جهانی، بسیاری از کشورها نیز روزمادر را دومین یکشنبه ماه می، در نظر گرفتند. در حال حاضر نزدیک به ۱۰۰ کشور جهان نظیر استرالیا، اتریش، کانادا، اوکراین، یونان، هند و بنگلادش دومین یکشنبه ماه می را به عنوان روز مادر گرامی میدارند.
روز مادر در کشورهای دیگر جهان
در کشورهای مختلف تاریخ های متفاوتی برای روز مادر، در نظر گرفته اند. در عموم کشورهای عربی، این روز همزمان با آغاز بهار در نیمکره شمالی( ۲۱ مارس معادل ۱ فروردین) است. داستان گرامیداشت روزمادر کشورهای عربی به مصر بازمی گردد.
در سال ۱۹۴۳ روزنامهنگار و نویسنده مشهور مصری، مصطفی امین، تحت تاثیر داستان غمناکی از مادری بیوه قرار میگیرد که با سختی فراوان فرزندش را بزرگ میکند و آن فرزند، پزشک میشود اما مادرش را از یاد میبرد. مصطفی امین تصمیم میگیرد که برای ثبت روز مادر در تقویم مصر، تلاش کند و با تحمل سختیهای فراوان و حتی مورد تمسخر واقع شدن، نهایتا رئیس جمهور مصر با قرار گرفتن ۲۱ مارس به عنوان روزمادر موافقت کرد. پس از این رویداد، بسیاری از کشورهای عربی خاورمیانه و شمال آفریقا نظیر عراق، سوریه، عربستان، قطر، اردن و لبنان ۲۱ مارس را به عنوان روز مادر در تقویم هایشان قرار دادند.
کشورهایی که اکثر مردم پیروی کلیسای کاتولیک هستند، روز مریم مقدس در تقویم کلیسای کاتولیک را به عنوان روزمادر جشن می گیرند.
اکثر جمهوری های استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی و کشورهای حوزه بالکان، روز زن و روزمادر به طور همزمان برگزار می شود. در روسیه، ازبکستان، تاجیکستان، بوسنی و هرزگوین، قزاقستان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و … ۸ مارس به عنوان روز مادر، گرامی داشته می شود.
پیشینه روز مادر در ایران
در ۲۵ آذر ۱۳۱۹ انجمن حمایت مادران و نوزادان به پشتیبانی پهلوی اول تشکیل شد. بیست سال پس از شکلگیری این بنیاد در سال ۱۳۳۹، اعضای انجمن از محمدرضا پهلوی درخواست میکنند که تاریخ تاسیس انجمن، به عنوان روزمادر گرامی داشته شود که با موافقت پهلوی دوم، ۲۵ آذر به عنوان روز مادر در تقویم کشورمان ثبت میشود.
با پیروزی انقلاب اسلامی، روز ولادت حضرت فاطمه زهرا، دختر پیامبر اسلام و همسر امام اول شیعیان، به عنوان روزمادر انتخاب می شود.
ثبت ديدگاه