Tax

سامانه مودیان چیست ؟

سامانه مودیان مالیاتی؛ یک سیستم نرم افزاری آنلاین تحت وب است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور راه‌اندازی شده است. اصلی ترین هدف از راه‌اندازی این سامانه، جلوگیری از فرار مالیاتی و حذف رسیدگی ممیز محور مطابق قانون پایانه‌های فروشگاهی می‌باشد. همچنین تسهیل و تسریع ثبت اطلاعات مودیان مالیاتی، ارسال اظهارنامه مالیاتی و اطلاعات مربوط به مالیات برای سازمان مالیاتی و دریافت اطلاعات و مستندات از طرف سازمان مالیاتی نیز جزء اهداف می‌باشد.

 

در واقع این سامانه در جمع‌آوری مالیات‌ها و بدهی‌های مالیاتی از طریق اینترنت، به دولت کمک می‌کند تا از فرآیند ساده‌تر و ایمن‌تری برخوردار شود. همچنین این سامانه آنلاین به کاربران امکان می‌دهد تا از طریق اینترنت مالیات خود را پرداخت کنند. هدف از ایجاد این سامانه، سهولت و ایمنی در پرداخت مالیات است.

 

این سامانه بستری امن و یکپارچه برای حضور مودیان مالیاتی ایجاد می‌کند تا مودیان بتوانند ۳ کار مهم را به سادگی و سریع از طریق آن انجام دهند:

        – اطلاعات مورد نیاز را به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند،

        – مالیات خود را بپردازند،

        – و سازمان نیز بتواند با شفافیت کامل، به صورت ساده و سریع نسبت به جمع‌آوری و وصول مالیات و بدهی‌های مالیاتی اقدام کند.

 

به این صورت، هم هدف اصلی دولت که عبارت است از ایجاد عدالت در پرداخت مالیات و جلوگیری از فرار مالیاتی محقق می‌شود. هم مودیان مالیاتی زمان و هزینه کمتری بابت انجام امور مربوطه پرداخت خواهند کرد.

 

طبق قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب آبان ۱۳۹۸، هر فرد مشمول مالیات موظف است برای ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی و اخذ شناسه یکتای حافظه مالیاتی اقدام کند. در این سامانه به هر مودی مالیاتی یک کار پوشه اختصاص داده می‌شود. این کارپوشه راه ارتباطی مودیان با سازمان امور مالیاتی است.

 

مشمولین باید صورتحساب‌های الکترونیک خود را مطابق فراخوان‌های اعلامی قانون تسهیل تکالیف مودیان در اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان در موعدهای مشخص به سامانه مودیان، ارسال کنند. همه اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به ارسال صورت‌حساب الکترونیکی هستند. عدم ثبت نام در سامانه مودیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی و سایر موارد مذکور در بند ب ماده ۲۲ قانون، منجر به جریمه‌ای معادل ۱۰% فروش یا بیست میلیون ریال (هر یک که بیشتر باشد) می‌شود.

 

نکته مهم اینجاست که علاوه بر جرائم مذکور عواقبی نظیر محرومیت از اعمال معافیت‌های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق‌های موضوع قانون مالیات‌های مستقیم نیز برای مودی در نظر گرفته شده است.

 

جریمه دیگری که از اهمیت بالایی برخوردار است، جریمه عدم اعلام حساب یا حساب‌های بانکی واحد اقتصادی به سازمان است که جریمه‌ای معادل ۱۰% فروش انجام شده یا بیست میلیون ریال (هرکدام که بیشتر باشد) را در پی دارد. همچنین محرومیت از معافیت‌ها و نرخ صفر و مشوق‌های مالیاتی موضوع قانون مالیات‌های مستقیم در همان سال مالی نیز بخشی از این جریمه است.